Sažetak

Protekla tri mjeseca bili smo jako aktivni. Uz brojne edukativne i kreativne radionice koje provodimo na tjednoj bazi, sudjelovali smo i u drugim hvalevrijednim aktivnostima. Jedna od njih svakako je i posjet dječjem vrtiću Panda u Varaždinu koji je prepoznao naš rad i pozvao nas kako bismo djeci predškolskog uzrasta ukratko približili osnove znakovnog jezika i probleme s kojima se gluhe i gluhoslijepe osobe susreću. U tom cilju pomogle su nam i naše dvije aktivne korisnice koje su se odazvale na sudjelovanje te štapovi, slušalice i naočale pomoću kojih smo djeci vjernije simulirali poteškoće u kretanju gluhoslijepih osoba.

Isto tako, ponosimo se i organizacijom škole u prirodi za naše gluhe i gluhoslijepe članove. Barem jednom godišnje nastojimo održati aktivnost ovakvog tipa, a ove godine uputili smo se u ZOO Ljubljana gdje smo istražili bogat životinjski svijet koji se tamo nudi. Korisnici su imali prilike vidjeti mnoge životinje koje, neki od njih, nikada do sada nisu vidjeli uživo.

Razgledavanje grada Ljubljane obavili smo na malo drukčiji način - brodom ploveći po rijeci Ljubljanici što je bila sjajna ideja za umorne noge, a kraj tog lijepog dana začinili smo poznatim  Trojanskim krafnama.

Također, sudjelovali smo i u obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Varaždinu koji se svake godine obilježava 3. prosinca. Događaju su prisustvovale lokalne udruge koje se bave inkluzijom osoba s različitim vrstama invaliditeta, prevoditelji i važni članovi gradske uprave među kojima je bio i gradonačelnik grada Varaždina, Neven Bosilj. Nakon uvodnih riječi, održane su radionice u kojima su sudjelovali mališani iz Dječjeg vrtića Varaždin. Kroz radionice imali smo zadatak djeci približiti gluhoslijepoću, poteškoće s kojima se gluhoslijepe osobe susreću te ih upoznati s pomagalima za gluhoslijepe osobe i osnovama znakovnog jezika. Nadamo se da smo u tome i uspjeli.

Ovu kalendarsku godinu zaključili smo prikladnim božićnim domjenkom. Jednako tako uspješnoj i sretnoj nadamo se opet, a svima Vama sretan Božić i Novu 2024. godinu žele korisnici i djelatnici UGSO Varaždin!