Završen individualizirani tečaj hrvatskog znakovnog jezika

07. veljače 2023. godine uručene su potvrde polaznicama tečaja hrvatskog znakovnog jezika, potvrde je uručio zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Individualizirani tečaj financirao je Grad Varaždin, a provodio ga je Hrvatski savez gluhoslijepih osoba Dodir u suradnji s Udrugom gluhoslijepih osoba Varaždinske županije. Edukacija je provedena tijekom dva semestra. U svakom semestru je 50 sati nastave hrvatskog znakovnog jezika održano u prostorijama Grada Varaždina, 10 sati teorijske nastave odrađeno je virtualno, a 10 sati praktične nastave polaznice su odrađivale u Udruzi gluhoslijepih osoba Varaždinske županije. 

Tečaj je započeo u ožujku 2022. godine s upisanih 14 polaznica, a završio u siječnju 2023. godine. Tečaj je uspješno završilo 10 polaznica kojima su uručene potvrde prilikom svečanog prijema u prostorijama Grada Varaždina. 

Završetkom ovog tečaja Varaždin je postao drugi grad u Republici Hrvatskoj koji je financirao ovaj oblik edukacije i tako stvorio dovoljan broj stručnih komunikacijskih posrednika da se zadovolji trenutna potreba za istima u školama I vrtićima Varaždinske županije. Ovime je nagluhoj, gluhoj I gluhoslijepoj djeci osiguran adekvatan asistent u nastavi, njihova integracija u društvo I uspjeh u školskim klupama.

Prilikom ove svečanosti zamjenik gradonačelnika Marković čestitao je svim polaznicama na ovom iznimnom uspjehu I naglasio kako novac ovdje nije bio presudan jer je uz mala izdvajanja ostvaren veliki benefit u pomoći gluhoslijepim osobama koje se trebaju još bolje integrirati u društvo.

Osim zamjenika gradonačelnika svečanom uručenju potvrda nazočile su I pročelnica Danijela Vusić te Andreja Bobek iz UO za društvene djelatnosti Grada Varaždina.